4 22
20 pers. 50 min. 0 kr.

    Ingredienser:
    10 g gær
    2 dl koldt vand
    2 dl surmælksprodukt naturel (ymer, A-38, eller yougurt)
    3/4 olie (raps-, sol-, eller vindruekerneolie)
    2 spsk sukker
    2 tsk groft salt
    400 g revne gulerødder
    3/4 dl hørfrø
    3/4 græskarkerner
    3/4 solsikkekerner
    2 dl kogende vand
    1 ½ dl grovvalsede havregryn
    800-900 g hvedemel (jeg synes de bliver bedst med 800 g)
Fremgangsmåde:

Rør gæren ud i det kolde vand (brug en stor skål, eller rør dejen på røremaskine). Kom surmælksproduktet i sammen med olie, sukker, salt og gulerødder, samt frø og kerner. Rør det kogende vand og havregryn i, og rør melet i lidt af gangen. Ælt dejen godt igennem. Det skal være ret blød. Dæk skålen med husholdningsfilm, og stil den til hævning i køleskabet i mindst 4 timer, eller gerne natten over. Ælt endelig ikke dejen først, men sæt ved hjælp af to skeer dejen som boller på plader med bagepapir. Pensl bollerne med surmælksproduktet og drys evt med lidt kerner. Sæt dem i en kold ovn og tænd den på 190-200 grader. Bag bollerne i ca. 25-30 min (25 min i en varmluftsovn)Lad dem køle af på rist. Kan fryses.